Se Zuzkou Hejnovou o dobrém jídle nejen pro sportovce

K čemu jsou zdravé tuky a z čeho je získáte?

K čemu jsou zdravé tuky a z čeho je získáte?

Určitě už jste slyšeli někdy označení „hodné“ a „zlé“ tuky. Víte kde které najdeme a jak působí na náš organismus?

Co se týká obsahu energie, jsou na tom všechny tuky stejně. Tuky poskytují tělu energii 38 kJ (9 kcal) a jsou tak nejbohatějším zdrojem kalorií. Příjem tuků je pro nás nezbytný, ne všechny z nich ale působí stejně i na naše zdraví.

Nasycené tuky? Raději avokádo!

Tyto tuky jsou nejčastěji označovány jako ty „zlé“. Nasycené mastné kyseliny se nachází hlavně v živočišných výrobcích.

Jejich zdrojem jsou mléčné výrobky, tučné maso a uzeniny, máslo a sádlo. Z rostlinných potravin nalezneme nasycené tuky v kokosovém oleji.

Příjem nasycených tuků bychom měli co nejvíce omezovat, protože se podílejí na zvyšování krevního cholesterolu a na vzniku srdečně-cévních onemocnění.

Trans mastné kyseliny v čokoládách

Kromě nasycených tuků jsou škodlivé i trans mastné kyseliny. Ty vznikají nejčastěji přepalováním a ztužováním rostlinných tuků, kdy dochází ke změně vlastností.

Nejvýznamnějšími zdroji trans mastných kyselin jsou cukrovinky, sladké pečivo a nekvalitní čokolády.

Je libo nenasycené tuky?

A teď už k těm „dobrým“ tukům – nenasyceným mastným kyselinám. Nenasycené mastné kyseliny se od nasycených liší tím, že obsahují jednu či více dvojných vazeb v molekule. Nenasycené tuky dělíme dále na mononenasycené (1 dvojná vazba) a polynenasycené (2 dvojné vazby), mezi které patří omega-3 a omega-6.

Obě skupiny omega nenasycených mastných kyselin jsou důležité pro správné fungování organismu, ale nepoměr mezi nimi může vést k negativním zdravotním dopadům.

Optimální poměr mezi omega-3 a omega-6 by měl být maximálně 1:3 – 5. Nadbytek omega-6 působí v těle pro-zánětlivě (podporuje zánět), omega-3 naopak zánětlivé reakce tlumí.

Současná moderní strava je bohužel tvořena velkou částí právě omega-6. Zařazením potravin s vysokým obsahem omega-3 a současně eliminací zpracovaných potravin obsahujících mnoho omega-6 z jídelníčku lze dosáhnout optimálního poměru mezi těmito mastnými kyselinami a předcházet tak řadě chronických onemocnění.

Proto svůj jídelníček obohaťte kvalitními rostlinnými oleji (řepkový, lněný), pravidelně zařazujte tučné ryby a zpestřete svůj jídelníček avokádem, které je rovněž bohaté na omega-3 mastné kyseliny.

Zuzka, Andy a Katka

 

Těšte se na další články, které pro vás chystáme s Karkou a se Zdravým stravováním.


Related Posts

3 nejlepší zelené smoothie, která jste ještě neochutnali

3 nejlepší zelené smoothie, která jste ještě neochutnali

Víte, že 13.květen je světovým dnem koktejlů? A víte, že se Zuzkou si koktejly rády dopřáváme? A víte, že známe pár ovocných i zeleninových, které nejsou zdaleka tak profláknuté jako ty, kterých je plný internet? Dost otázek, jdeme na praktické informace: Koktejly pro nás nejsou […]

Jak na zdravé přibírání aneb co když chce sportovec nabrat

Jak na zdravé přibírání aneb co když chce sportovec nabrat

Ačkoliv by se dalo říct, že chce dnes každý jen hubnout, existuje spousta lidí s opačným problémem – ať dělají co dělají, nemohou přibrat. V minulém článku jsem se psaly o hubnutí. Pojďme si říct, jak na ZDRAVÉ přibírání hmotnosti. Spousta lidí ve všem stále […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *