Se Zuzkou Hejnovou o dobrém jídle nejen pro sportovce

Recepty ze sezónních potravin: listopadové kaštany a batáty

Recepty ze sezónních potravin: listopadové kaštany a batáty

Máme tu předposlední díl našeho celoročního seriálu Recepty ze sezónních potravin! Pro listopad jsme pro vás se Zdravým stravováním přichystaly tři kouzelné recepty. Takže si připravte kaštánky a batáty!

1. Kaštanový dezert s višněmi

Nutriční hodnoty na 1 porci:

802 kJ (bílkoviny 32 g, sacharidy 26 g, tuky 13 g)

Potřebujeme:

  • Višně 30 g
  • Tvaroh odtučněný 100 g
  • Zakysaná smetana 30 g
  • Cukr 5 g
  • Kaštanové pyré (kaštany 20 g, cukr 5 g, voda 20 ml)

Postup:

Nejprve si připravíme kaštanové pyré. Troubu předehřejeme na cca 220 °C. Kaštany zkusíme naříznout na špičce do kříže. Nasypeme je v jedné vrstvě na plech a podlijeme vodou. Pečeme cca 20 minut. Kaštany necháme zchladnout, vyloupeme, rozpůlíme a dáme do hrnce do vody. Přidáme cukr, koření a povaříme je. Poté je mixujeme do hladka.

Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou a osladíme cukrem.

Do skleničky vrstvíme: ovoce, tvaroh a kaštanové pyré.

 

2. Roláda s kaštanovou nádivkou, bramborová kaše

Nutriční hodnoty na 1 porci:

1549 kJ (bílkoviny 29 g, sacharidy 35 g, tuky 12 g)

Potřebujeme:

  • Kuřecí prso 100 g
  • Kaštanové pyré (kaštany 20 g, cukr 5 g, voda 20 ml)
  • Cibule 20 g
  • Celer řapíkatý 10 g
  • Vejce ¼ ks
  • Rohlík 10 g
  • Mléko polotučné 30 ml
  • Brambory 120 g
  • Máslo 5 g
  • Olej řepkový 4 ml
  • Sůl, pepř, petrželka nať hladkolistá, vývar

Postup:

Kuřecí maso si nachystáme na roládu. Poté maso osolíme, opepříme a poklademe nádivkou. Zavineme, položíme na plechy, necháme zatáhnout a pečeme. V průběhu pečení maso podléváme.

Nádivka:

Cibulku nakrájíme na jemno a zarestujeme na řepkovém oleji, za chvíli přidáme celer na malé kostičky a zarestujeme do zlatova. Rohlík nakrájíme na kostičky a necháme ho odmočit v mléce. Přimícháme kaštanové pyré, vejce, cibulku s celerem. Lehce ochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme najemno nasekanou petrželku.

Kaše:

Brambory uvaříme. Poté spolu s mlékem a máslem uděláme bramborovou kaši.

 

3. Jelení ragů na víně s batáty, restované houby, noky

Nutriční hodnoty na 1 porci:

1702 kJ (bílkoviny 28 g, sacharidy 55 g, tuky 6 g)

Potřebujeme:

  • Jelení maso 100 g
  • Olej řepkový 4 ml
  • Batáty 50 g
  • Cibule 20 g
  • Rajčata 50 g
  • Jarní cibulka 10 g
  • Česnek čerstvý 5 g
  • Žampiony 50 g
  • Bramborové gnocchi 100 g
  • Víno červené 20 ml
  • Cukr 5 g
  • Sůl, pepř, chilli, jalovec, bobkový list, pomerančová kůra, rozmarýn

Postup:

Maso si nakrájíme na fleky. Cibulku nakrájíme na jemno, batáty na 1cm kostky a česnek na hrubé plátky. Na řepkovém oleji restujeme cibulku, pak přidáme maso a necháme ho zatáhnout. Přidáme cukr, víno a restujeme téměř do sucha. Pak přidáme rajčata, chilli, jalovec, bobkový list, pomerančovou kůru, rozmarýn, sůl, pepř a batáty. Směs vaříme min. hodinu až do změknutí masa.

Houby si nakrájíme na menší kousky a restujeme je na řepkovém oleji. V průběhu přidáme jarní cibulku nakrájenou na jemno, zakápneme vínem a restujeme. Ke konci lehce osolíme.

Noky uvaříme v lehce osolené vodě.

Přejeme vám dobrou chuť!

Zuzka, Andy a Katka

 

Těšte se na další články, které pro vás chystáme se Zdravým stravováním.

 


Related Posts

3 nejlepší zelené smoothie, která jste ještě neochutnali

3 nejlepší zelené smoothie, která jste ještě neochutnali

Víte, že 13.květen je světovým dnem koktejlů? A víte, že se Zuzkou si koktejly rády dopřáváme? A víte, že známe pár ovocných i zeleninových, které nejsou zdaleka tak profláknuté jako ty, kterých je plný internet? Dost otázek, jdeme na praktické informace: Koktejly pro nás nejsou […]

Jak na zdravé přibírání aneb co když chce sportovec nabrat

Jak na zdravé přibírání aneb co když chce sportovec nabrat

Ačkoliv by se dalo říct, že chce dnes každý jen hubnout, existuje spousta lidí s opačným problémem – ať dělají co dělají, nemohou přibrat. V minulém článku jsem se psaly o hubnutí. Pojďme si říct, jak na ZDRAVÉ přibírání hmotnosti. Spousta lidí ve všem stále […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *