Se Zuzkou Hejnovou o dobrém jídle nejen pro sportovce

Jak si vyrobíte domácí mandlové mléko?

Jak si vyrobíte domácí mandlové mléko?

Mandlové mléko

Květen 19, 2017
: 2/10
Budete potřebovat
  • 1 hrnek mandlí
  • 1 litr vody
Jak na to
  • Krok 1 Namočte mandle do vody a propláchněte je.
  • Krok 2 Umixujte mandle s čistou vodou.
  • Krok 3 Umixovanou směs můžete scedit a dřeň uschovat.
  • Krok 4 Mléko vypijte nebo z něj udělejte smoothie.

Náš nedávný post o kávě nás přivedl k diskuzi i o mléku. Zuzka, stejně jako spousta dalších sportovců pravidelně zařazují mléko do svého jídelníčku speciálně po silovém tréninku. Důvodem jsou hlavně bílkoviny. Mléko totiž obsahuje tolik potřebnou bílkovinu (protein), která napomáhá regeneraci a obnově svalových vláken. Vápník nám zase zlepšuje stav kostí. Zatímco my se Zuzkou máme mléko jako běžnou součást jídelníčku, mnoho lidí kolem nás trpí intolerantcí. To nás přimělo hledat i další alternativy mléka, které nám jsou prospěšné.

Mandlové mléko. Co mu říkáte? My jej zařazujeme do kolonek „lahodné“ a „zdravé“. Sice zmiňovaný protein je v mandlovém mléce obsažen v daleko menším množství – ⅛ oproti porci proteinu v kravském mléku, ale mandle obsahují významné minerály jako hořčík, vápník nebo draslík. Zuzka proto považuje mandle za malý dáreček zdraví. Kromě toho v nich najdeme vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín E, železo i měď.

Mandlové mléko si doma vyrábí stále více z nás. A tak jako my, ani vy nemusíte být nutně vegani nebo vitariáni. Nás to baví, chutná a navíc děláme něco pro zdraví. Ale pozor, mandlové mléko si doma víc vyrábíme. Když se totiž podíváte na ceny mandlového mléka v obchodě, budete nemile překvapeni.

 

Tak pojďme na to:

Co bude potřeba:

  • hrneček přírodních mandlí se šlupkou (alespoň 100g)
  • 1 litr kvalitní vody
  • alternativně můžete přidat skořici, kardamon nebo vanilkový extrakt

Nutriční hodnoty (1 hrnek):

Energie: 700kJ – Bílkoviny: 6g – Sacharidy: 5,5 g – Tuky: 16 g

Postup:

1. Za všeho nejdřív si mandle musíte přes noc namočit do vody, aby pěkně nasákly a nabobtnaly. Mandle se pak takzvaně „probudí k životu“, uvolní se v nich výživové hodnoty a výrazně se zvětší.

2. Namočené mandle druhý den propláchněte čistou vodou a dejte spolu s litrem vody do mixéru. (Mandle můžete před namixováním i oloupat, ale přijdete tím o hořčík obsažený právě ve slupce.)

3. Mixujte dohromady, dokud nebude mléko úplně jemné a nebude mít opravdu mléčnou barvu, bude to trvat asi 2 minuty. Pokud nemáte dost výkonný mixér, můžete výsledné mléko scedit skrz jemné sítko nebo plátýnko.

Tip: K umixování mandlového mléka je nejlepší vysokorychlostní a kvalitní mixér, který mandle rozseká co nejvíce. Jinak vám zbyde moc dřeně a mandlové mléko bude moc řídké.

4. Zbylou dřeň můžete použít do jiných receptů jako raw sušenek, pomazánek nebo ořechového másla. A o tom vám napíšeme jindy.

5. Podávejte mandlové mléko buď přímo, nebo si z něj udělejte ovocné smoothie.

 

Dobrou chuť!


Related Posts

3 nejlepší zelené smoothie, která jste ještě neochutnali

3 nejlepší zelené smoothie, která jste ještě neochutnali

Víte, že 13.květen je světovým dnem koktejlů? A víte, že se Zuzkou si koktejly rády dopřáváme? A víte, že známe pár ovocných i zeleninových, které nejsou zdaleka tak profláknuté jako ty, kterých je plný internet? Dost otázek, jdeme na praktické informace: Koktejly pro nás nejsou […]

Jak se závodní strava projevuje v Zuzky jídelníčku

Jak se závodní strava projevuje v Zuzky jídelníčku

Opravdové výkony nebudou bez pořádného jídla. To víme moc dobře a proto Zuzka dbá na závodní jídelníček tak, aby byly její výsledky špičkové. Mistrovství světa v atletice v Londýně se blíží a s tím rostou nároky na Zuzky trénink a tudíž i jídelníček. Není to […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *