Se Zuzkou Hejnovou o dobrém jídle nejen pro sportovce

I na Silvestra můžete jíst zdravě, zkuste tyto recepty!

I na Silvestra můžete jíst zdravě, zkuste tyto recepty!

Silvestr je pro nás každoroční zkouškou, zda své chutě udržíme na uzdě. Samozřejmě, že jedno zhřešení za rok vůbec ničemu neuškodí, ani vašemu zdraví nebo dietě.

Přesto pro vás máme několik tipů na zdravé svačinky, které můžete s klidným svědomím zobat i u televize při čekání na Nový rok.

Lahodný pistáciový krém

Suroviny:

  • 30 g tvaroh jihočeský odtučněný
  • 10 g pistácie
  • vanilkový lusk
  • 5 g med
  • 20 g sýr žervé přírodní 26%
  • 3 g puding pistácie (dr. oetker)

Postup:

Vyšleháme žervé, tvaroh, med, puding, vanilku a rozmixujeme s pistáciemi (10 g). Ke krému se hodí kaštanový křehký plátek Crispins.

Pomazánka se šmakounem mexico

Suroviny:

  • tvaroh odtučněný
  • pomazánkový krém
  • cibulka jarní
  • šmakoun mexico
  • sůl, pepř
  • paprika sladká mletá
  • polníček na zdobení

Postup:

Promícháme tvaroh, pomazánkové máslo, na jemno nastrouhaného šmakouna, cibulku na jemno, sladkou papriku. Ochutíme solí, pepřem a ozdobíme listy polníčku. K tomu můžeme podávat zeleninu, třeba na špalíčky.

Müsli dezert

Suroviny na 1 porci:

  • 6 g kokos strouhaný
  • 12 g mandle celé loupané
  • 4 g slunečnicová semínka
  • 36 g vločky ovesné
  • 12 g cukr třtinový
  • 24 ml voda studená
  • 12 g ořechy lískové
  • 12 g rozinky
  • 12 g vejce

Postup:

Vločky spaříme horkou vodou, přidáme rozinky a necháme nabobtnat (max 1 hodinu). Přidáme vše ostatní včetně ušlehaných vajec. Promícháme a vzniklou hmotu rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 150 stupních asi 30 minut. Necháme zchladnout a nakrájíme na malé čtverečky.

Cizrnová pochoutka s tuňákem a žitnými tyčinkami

Suroviny:

  • Hořčice 4 g
  • Tuňák ve vlastní šťávě 30 g
  • Voda horká 25 ml
  • Flora 14 g
  • Pórek 1,5 g
  • Žitná tyčinky (Extrudo) 22 g
  • Cizrnová mouka (Extrudo) 13 g
  • Citrónová šťáva, sůl, petrželka, česnek čerstvý

Postup:

Cizrnovou mouku zalijeme horkou vodou (mírně osolenou) a roxmixujeme do hladkého krému. Pokud bude třeba (dle konzistence) přidáme ještě vodu. Poté přidáme floru, utřený česnek, pórek na malé kousky, hořčici, sůl, citronovou šťávu, tuňáka (slitý) a rozmixujeme dohladka, popřípadě upravíme konzistenci (vodou). Znovu promixujeme, dochutíme a ozdobíme petrželkou.

Tyčinky od Extruda jsou zdravou variantou k pomazánkám – pro zpestření.

Další tipy

Jako snack si můžete udělat také talíř se sýrovo-šunkovou variací a čerstvou zeleninou (například mrkvovými hranolky).

Zuzka a Andy

 

S recepty nám pomohla Katka Šimková ze Zdravého stravování.


Related Posts

3 nejlepší zelené smoothie, jaké jste ještě neochutnali

3 nejlepší zelené smoothie, jaké jste ještě neochutnali

Víte, že 13.květen je světovým dnem koktejlů? A víte, že se Zuzkou si koktejly rády dopřáváme? A víte, že známe pár ovocných i zeleninových, které nejsou zdaleka tak profláknuté jako ty, kterých je plný internet? Dost otázek, jdeme na praktické informace: Koktejly pro nás nejsou […]

Jak si udělat dokonalý dýňový krém k večeři

Jak si udělat dokonalý dýňový krém k večeři

Pomalu přichází podzim. Těšit se můžete na lahodné recepty, které vás zahřejí a potěší lahodnou chutí. Jeden takový pro vás dnes máme. Ingrediencí nebude mnoho a tou hlavní bude dýně, jejíž sezóna je za dveřmi a my už ji netrpělivě očekáváme! Dýně jako lék i […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *