Se Zuzkou Hejnovou o dobrém jídle nejen pro sportovce

Je vhodné používat v kuchyni kokosový olej?

Je vhodné používat v kuchyni kokosový olej?

Kokosový olej zažívá velký boom. Z reklam a lákavých článků se můžeme dozvědět, jak prospívá našemu tělu a je skvělý na vaření.

Jak je to s ním doopravdy?

Odkud je kokosový tuk a na co se používá?

Kokosový tuk je získáván z palmy kokosové. Ty rostou v Malajsii, Indii nebo Srí Lance. Kokosový olej není tekutý a budeme jej nazývat správně, tedy jako kokosový tuk.

Má mnohé využití. Pokud je chemicky neupravený, tak je užíván v kuchyni a v kosmetice. Chemicky upravený je pak hojně užíván především na výrobu mýdel.

Superpotravina? No…

Ačkoliv je v mnohých literaturách kokosový tuk označován jako za tzv. superpotravinu, jeho kvalitativní nutriční složení je naopak pro zdraví velmi nepříznivé.

Je to způsobeno vysokým obsahem nasycených mastných kyselin (přes 90 %). Ty se v takovém množství vyskytují například v sádle, másle, uzeninách nebo tučných mléčných výrobcích a mase.

Je prokázáno, že nadměrná konzumace potravin obsahující vysoký podíl nasycených mastných kyselin negativně ovlivňuje hladinu cholesterolu, zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a mimo jiné přispívá ke vzniku obezity.

Naopak kokosový tuk obsahuje velmi malé množství nenasycených mastných kyselin a zcela minimální množství kyseliny linolenové, která má na zdraví pozitivní vliv.

Na co kokosový tuk využít?

Pokud již kokosový olej doma máme, tak ho nevyhazujte. V malém množství je možné jej přidat do ranních snídaňových kaší – pro doplnění chuti, navonění pokrmu a zpestření jídelníčku.

Zbytek můžete použít na pokožku a její zvláčnění. Na to se kokosový tuk hodí. Nepříznivé nutriční složení nám v tomto případě nevadí.

Rozhodně nedoporučujeme na kokosovém tuku smažit. Bod zakouření je velmi nízký a proto se kokosový tuk hned po zahřátí přepaluje. Ačkoliv nemusíme nic cítit, protože cítit je pouze rozvoněný kokos.

Snad jsme vám trošku otevřeli oči.

Zuzka, Andy a Katka

 

Těšte se na další články, které pro vás chystáme se Zdravým stravováním.


Related Posts

3 nejlepší zelené smoothie, která jste ještě neochutnali

3 nejlepší zelené smoothie, která jste ještě neochutnali

Víte, že 13.květen je světovým dnem koktejlů? A víte, že se Zuzkou si koktejly rády dopřáváme? A víte, že známe pár ovocných i zeleninových, které nejsou zdaleka tak profláknuté jako ty, kterých je plný internet? Dost otázek, jdeme na praktické informace: Koktejly pro nás nejsou […]

Jak na zdravé přibírání aneb co když chce sportovec nabrat

Jak na zdravé přibírání aneb co když chce sportovec nabrat

Ačkoliv by se dalo říct, že chce dnes každý jen hubnout, existuje spousta lidí s opačným problémem – ať dělají co dělají, nemohou přibrat. V minulém článku jsem se psaly o hubnutí. Pojďme si říct, jak na ZDRAVÉ přibírání hmotnosti. Spousta lidí ve všem stále […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *