Se Zuzkou Hejnovou o dobrém jídle nejen pro sportovce

Recepty ze sezónních potravin: Záříjové pečené švestky a brokolicové karbanátky

Recepty ze sezónních potravin: Záříjové pečené švestky a brokolicové karbanátky

Máme tu září a s ním další lahodné recepty od Zdravého stravování!

Pečené švestky s tvarohovým jogurtem

Švestky zbavíme pecky, položíme na plechy a přidáme máslo – rovnoměrně rozprostřeme. Pak posypeme cukrem, skořicí a pečeme cca 10 min.

Jogurt promícháme s tvarohem.

Suroviny na 1 porci (944 kJ, bílkoviny 15 g, sacharidy 25 g, tuky 6 g):

  • Švestky 100 g
  • Tvaroh odtučněný 80 g
  • Jogurt bílý 80 g
  • Cukr krystal 5 g
  • Máslo 4 g
  • Skořice

Brokolicové karbanátky s jogurtovým dresingem, batátová kaše

Syrovou brokolici a šunku rozsekáme v robotu. Přidáme žloutky, tvaroh, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme, podle potřeby zahustíme strouhankou. Opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků.

Tvoříme malé karbanátky, dáme na plech, potřeme olejem a pečeme při 180C do zlatova cca 20 min.

Dresing: smícháme zakysanou smetanu, jogurt, česnek, sůl, pepř, petrželku, pažitku.

Batáty uvaříme a uděláme kaši – přidáme máslo, mléko a nakonec na jemno parmazán.

Suroviny na 1 porci (2124 kJ, bílkoviny 25 g, sacharidy 63 g, tuky 17 g):

  • Batáty 165 g
  • Tvaroh polotučný 15 g
  • Brokolice 105 g
  • Jogurt bílý 30 g
  • Šunka kuřecí 30 g
  • Polotučné mléko 30 ml
  • Máslo 6 g
  • Parmazán 5 g
  • Vejce 30 g
  • Zakysaná smetana 30 ml
  • Olej řepkový  g
  • Strouhanka 22 g
  • Sůl, pepř, petrželka, česnek, pažitka

Vepřové restované s chilli papričkami, zelenými fazolkami a česnekem

Vepřové maso pomeleme. Cibulku oloupeme a orestujeme spolu s utřeným česnekem. Pak přidáme maso, thajskou bazalku, feferonku nakrájenou na kousky, chilli papričku a zalijeme směsí omáček – sojová, ústřicová, rybí. Dle potřeby přidáme vývar a cukr. Dusíme do měkka. Nakonec dochutíme solí a pepřem.

Fazolky nakrájíme na menší kusy a poté pečlivě smícháme s masovou směsí a bambusovými výhonky.

Vejce uděláme do měkka na kapce řepkového oleje.

Arašídy nameleme na hrubo a koriandr nasekáme na jemno, poté smícháme dohromady. Vejce a arašídovou směs položíme na fazolky.

Suroviny na 1 porci (1386 kJ, bílkoviny 32 g, sacharidy 16 g, tuky 15 g):

  • Vepřové maso (syrový stav) 100 g
  • Cibule 20 g
  • Česnek čerstvý 2 g
  • Bambusové výhonky 30 g
  • Zelené fazolky 150 g
  • Vejce 40 g
  • Olej řepkový 5 g
  • Arašídy 5 g
  • Cukr 2 g
  • Feferonky 5 g
  • Sojová omáčka 5 ml
  • Ústřicová omáčka 5 ml
  • Rybí omáčka 5 ml
  • Sůl, pepř, thajská bazalka, masový vývar, chilli paprička, koriandr

Hummus se zeleninovými hranolky

Cizrnu uvaříme a necháme okapat. Poté ji nameleme, přidáme pastu tahini, utřený česnek, sůl,  pepř, olivový olej, citronovou štávu a umixujeme do hladké hmoty. Směs posypeme sezamovými semínky.

Ředkev a mrkev oloupeme a nakrájíme na hranolky.

Suroviny na 1 porci (778 kJ, bílkoviny 9 g, sacharidy 22 g, tuky 7 g):

  • Cizrna (suchý stav) 25 g
  • Tahini pasta 5 g
  • Olej olivový 2 ml
  • Česnek čerstvý 2 g
  • Sezam černý 1 g
  • Mrkev 70 g
  • Ředkev 70 g
  • Sůl, pepř

Přejeme vám dobrou chuť! 🙂

Katka, Zuzka a Andy

 

Těšte se na další články, které pro vás chystáme se Zdravým stravováním.


Related Posts

3 nejlepší zelené smoothie, která jste ještě neochutnali

3 nejlepší zelené smoothie, která jste ještě neochutnali

Víte, že 13.květen je světovým dnem koktejlů? A víte, že se Zuzkou si koktejly rády dopřáváme? A víte, že známe pár ovocných i zeleninových, které nejsou zdaleka tak profláknuté jako ty, kterých je plný internet? Dost otázek, jdeme na praktické informace: Koktejly pro nás nejsou […]

Jak na zdravé přibírání aneb co když chce sportovec nabrat

Jak na zdravé přibírání aneb co když chce sportovec nabrat

Ačkoliv by se dalo říct, že chce dnes každý jen hubnout, existuje spousta lidí s opačným problémem – ať dělají co dělají, nemohou přibrat. V minulém článku jsem se psaly o hubnutí. Pojďme si říct, jak na ZDRAVÉ přibírání hmotnosti. Spousta lidí ve všem stále […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *