Se Zuzkou Hejnovou o dobrém jídle nejen pro sportovce

Recepty ze sezónních potravin: Únorové karbanátky s kapustou

Recepty ze sezónních potravin: Únorové karbanátky s kapustou

Jako každý měsíc pro vás máme recepty ze sezónních potravin. V lednu jste si mohli vyzkoušet recepty z datlí a jablek, v únoru jsme vybrali kapustu a tři různé recepty!

1. Karbanátky s kapustou a lahodným dipem

 

Suroviny na 1 porci:

(1619 kJ, bílkoviny 28 g, sacharidy 39 g, tuky 12 g)

  • Kapusta hlávková 60 g
  • Hovězí maso (syrový stav) 80 g
  • Zakysaná smetana 12% 20 g
  • Jogurt bílý 20 g
  • Brambory 120 g
  • Mléko polotučné 20 ml
  • Ovesné vločky 10 g
  • Cibule 10 g
  • Česnek 4 g
  • Vejce 20 g
  • Hořčice 4 g
  • Strouhanka 10 g
  • Sůl, pepř, pažitka, majoránka

Postup:

Maso pomeleme. Kapustu spaříme, také pomeleme a přidáme k namletému masu, utřený česnek (2 g), cibuli na jemno nasekanou, hořčici, vločky namočené v mléce, vejce, majoránku, sůl, pepř a dle potřeby strouhanku na zahuštění. Uděláme karbanátky a upečeme je v troubě na pečícím papíře.

Na dip smícháme jogurt, zakysanou smetanu, utřený česnek (2 g), pažitku na jemno nasekanou, pepř a špetku soli.

Brambory uvaříme.

2. Fleky s kapustou a šunkou

 

Suroviny na 1 porci:

(1728 kJ, bílkoviny 21 g, sacharidy 55 g, tuky 12 g)

  • Těstoviny celozrnné (suchý stav) 75 g
  • Máslo 5 g
  • Olej řepkový 4 ml
  • Cibule 30 g
  • Kapusta hlávková 80 g
  • Cukr 4 g
  • Šunka vepřová (nad 90% obsahu masa) 50 g
  • Sůl, pepř, petržel nať hladkolistá

Postup:

Těstoviny si uvaříme do měkka v lehce osolené vodě, poté slijeme.

Kapustu si nakrájíme na menší kousky – nudličky. Cibulku (20 g) oloupeme, nakrájíme najemno a zarestujeme na másle do zlatova. Poté postupně přidáváme cukr a necháme cibulku zkaramelizovat. Zkaramelizovanou cibulku přidáme ke kapustě a spolu dusíme. V průběhu promícháváme, lehce osolíme a opepříme. Nakonec smícháme s těstovinami.

Šunku nakrájíme na kostičky, cibulku (10 g) také na malé kousky. Cibulku si orestujeme na řepkovém oleji do zlatova, přimícháme i šunku a petrželku nať hladkolistou. Šunkovou směs pak dáme na těstoviny.

3. Jasmínová rýže s pečenou cizrnou a růžičkovou kapustou

 

Suroviny na 1 porci:

(1834 kJ, bílkoviny 15 g, sacharidy 69 g, tuky 11 g)

  • Jasmínová rýže (suchý stav) 55 g
  • Cizrna (suchý stav) 25 g
  • Růžičková kapusta 90 g
  • Cibule červená 40 g
  • Olej řepkový 4 g
  • Olej olivový 2 g
  • Balsamikový ocet 2 g
  • Arašídy 5 g
  • Sůl, pepř, římský kmín, kurkuma, sušený česnek, vývar, sušená petrželka

Postup:

Rýži si uvaříme spolu s kurkumou – obarví se do žlutohněda. Cibuli nakrájíme na plátky a opečeme dozlatova na rozpálené řepkovém oleji. Do cibule (20 g) vmícháme podrcená semínka římského kmínu, krátce opečeme a vmícháme do rýže. Cizrnu si uvaříme. Růžičkovou kapustu si rozkrájíme na polovičky, červenou cibuli na nudličky (20 g).

Připrávíme si marinádu z: olivového oleje, sušeného česneku, barevného pepře mletého, sušené petrželky, balsamika, soli.

Na plechy dáme uvařenou cizrnu, kapustu, červenou cibuli a zakapáme připravenou marinádou. Pečeme do měkka. V průběhu podlíváme vývarem dochutíme dle chuti. V misce posypeme arašídy.

Zuzka a Andy

 

Těšte se na další recepty, které pro vás chystáme se Zdravým stravováním.


Related Posts

3 nejlepší zelené smoothie, která jste ještě neochutnali

3 nejlepší zelené smoothie, která jste ještě neochutnali

Víte, že 13.květen je světovým dnem koktejlů? A víte, že se Zuzkou si koktejly rády dopřáváme? A víte, že známe pár ovocných i zeleninových, které nejsou zdaleka tak profláknuté jako ty, kterých je plný internet? Dost otázek, jdeme na praktické informace: Koktejly pro nás nejsou […]

Jak na zdravé přibírání aneb co když chce sportovec nabrat

Jak na zdravé přibírání aneb co když chce sportovec nabrat

Ačkoliv by se dalo říct, že chce dnes každý jen hubnout, existuje spousta lidí s opačným problémem – ať dělají co dělají, nemohou přibrat. V minulém článku jsem se psaly o hubnutí. Pojďme si říct, jak na ZDRAVÉ přibírání hmotnosti. Spousta lidí ve všem stále […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *