Se Zuzkou Hejnovou o dobrém jídle nejen pro sportovce

Recepty ze sezónních potravin: Červnová řepa a brokolice

Recepty ze sezónních potravin: Červnová řepa a brokolice

Jako každý měsíc pro vás i v červnu máme recepty ze sezónních potravin. A jako vždy půjde o dostupné a levné suroviny, se kterými vykouzlíte neodolatelné dobroty!

Katka si pro vás připravila dva recepty z červené řepy a jeden brokolicový:

Carpaccio z červené řepy

Suroviny na 1 porci (472 kJ, bílkoviny 5 g, sacharidy 13 g, tuky 4 g):

  • Červená řepa čerstvá 110 g
  • Ocet balsamico 5 ml
  • Citr.šťáva 5 ml
  • Sýr balkánský 20 g
  • Hořčice 5 ml
  • Rukola

Postup:

Řepu uvaříme do měkka. Vyndáme a necháme zchladnout. Oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Naskládáme do misky a zastříkneme dresingem – hořčice, citr. šťáva, balzamikový ocet, mírně osolíme. Sýr nakrájíme na kostky a posypeme jím řepu. Rukolu přidáme vedle.

Popřípadě lze řepu a balkánský rozmixovat – vznikne vám takový tataráček.

Špaldoto s červenou řepou a parmazánem

 

Suroviny na 1 porci (1846 kJ, bílkoviny 22 g, sacharidy 63 g, tuky 12 g):

  • Olej řepkový 2 g
  • Olej olivový 2 g
  • Slunečnicový semínka 4 g
  • Červená řepa čerstvá 120 g
  • Špalda (suchý stav) 70 g
  • Parmazán 15 g
  • Cibule 40 g
  • Parmská šunka 12 g
  • Sůl, pepř, tymián, vývar, polníček

Postup:

Řepu uvaříme do měkka a nakrájíme na malé kostičky, opečeme na plechu – ochutíme – olivový olej, sůl, pepř, tymián.

Cibuli nakrájíme nadrobno a zlehka orestujeme na rozpáleném oleji. Přidáme špaldu, chvíli jí s cibulkou promícháváme a zalijeme vývarem. Uvaříme do měkka. Smícháme poté s červenou řepou, opepříme, dochutíme a trochu osolíme.

Sýr nastrouháme na drobno, parmskou šunku na malé kostičky. Na špaldoto dáme sýr, semínka, šunku na kostičky a polníček.

A co přichystáte z brokolice?

Brokolicové karbanátky s jogurtovým dresingem, batátová kaše

 

Suroviny na 1 porci (2124 kJ, bílkoviny 25 g, sacharidy 63 g, tuky 17 g):

  • Batáty 165 g
  • Tvaroh polotučný 15 g
  • Brokolice 105 g
  • Jogurt bílý 30 g
  • Šunka kuřecí 30 g
  • Polotučné mléko 30 ml
  • Máslo 6 g
  • Parmazán 5 g
  • Vejce 30 g
  • Zakysaná smetana 30 ml
  • Olej řepkový g
  • Strouhanka 22 g
  • Sůl, pepř, petrželka, česnek, pažitka

Postup:

Syrovou brokolici a šunku rozsekáme v robotu. Přidáme žloutky, tvaroh, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme, podle potřeby zahustíme strouhankou. Opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků.

Tvoříme malé karbanátky, dáme na plech, potřeme olejem a pečeme při 180 stupňů do zlatova cca 20 min.

Dresing: smícháme zakysanou smetanu, jogurt, česnek, sůl, pepř, petrželku, pažitku.

Batáty uvaříme a uděláme kaši – přidáme máslo, mléko a nakonec na jemno parmazán.

Dobrou chuť!

Těšte se na další recepty, které pro vás chystáme se Zdravým stravováním.


Related Posts

3 nejlepší zelené smoothie, která jste ještě neochutnali

3 nejlepší zelené smoothie, která jste ještě neochutnali

Víte, že 13.květen je světovým dnem koktejlů? A víte, že se Zuzkou si koktejly rády dopřáváme? A víte, že známe pár ovocných i zeleninových, které nejsou zdaleka tak profláknuté jako ty, kterých je plný internet? Dost otázek, jdeme na praktické informace: Koktejly pro nás nejsou […]

Jak na zdravé přibírání aneb co když chce sportovec nabrat

Jak na zdravé přibírání aneb co když chce sportovec nabrat

Ačkoliv by se dalo říct, že chce dnes každý jen hubnout, existuje spousta lidí s opačným problémem – ať dělají co dělají, nemohou přibrat. V minulém článku jsem se psaly o hubnutí. Pojďme si říct, jak na ZDRAVÉ přibírání hmotnosti. Spousta lidí ve všem stále […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *