Se Zuzkou Hejnovou o dobrém jídle nejen pro sportovce

Kouzlíme z chřestu aneb vy jste ještě nezkusili chřestoviny?

Kouzlíme z chřestu aneb vy jste ještě nezkusili chřestoviny?

Chřest teď najdete na každém rohu! A je to jedině dobře! Ať už zelený nebo bílý, je plný vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Podporuje naše dobré prychické i fyzické rozpoložení a kondici, protože je bohatý na vápník, železo nebo třeba hořčík. Chřest podporuje i činnost ledvin a vylučování vody. Posiluje naši imunitu a působí protizánětlivě.

A co si z něj třeba připravíte? Chřestoviny!

Ingredience (na 1 porci 1450 kJ):

  • Těstoviny uvařené 80 g
  • Chřest zelený 50 g
  • Kukuřice lahůdková 20 g
  • Brokolice 40 g
  • Hermelín 30 g
  • Řepkový olej 1 g
  • Mandle 15 g
  • Sůl, pepř, petrželka, citronová šťáva

Postup:

Chřest, brokolici rozebranou na růžičky a kukuřici uvaříme v páře. Zeleninu necháme vychladnout, ochutíme solí, pepřem, olejem, citrónovou šťávu a petrželkou.

Těstoviny uvaříme dle návodu. Dáme je na talíř, na ně položíme zeleninovou směs, posypeme mandlemi a sýrem nakrájeným na kostičky.

Rizoto s chřestem, parmskou šunkou a čerstvými bylinkami

Ingredience (na 1 porci 1512 kJ):

  • Chřest zelený 50 g
  • Cibule 10 g
  • Máslo 5 g
  • Parmská šunka 20 g
  • Rýže Arborio uvařená 100 g
  • Hrášek mražený 50 g
  • Parmazán 20 g
  • Bílé víno, zeleninový vývar
  • Sůl, pepř, citronová šťáva, čerstvá bazalka, máta, hladkolistá petržel

Postup:

Chřest připravíme na páře, poté ho nakrájíme na kousky 1-2 cm velké. Cibulku oloupeme, nakrájíme na drobno a restujeme na másle.

Šunku nakrájíme na kousky, za chvíli přidáme k cibulce a restujeme. Poté vmícháme rýži a restujeme. Přilijeme vývar a víno.

Vaříme do měkka, mícháme a průběžně doléváme vývar. Před koncem vaření přidáme do rizota hrášek, chřest, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Také vmícháme nasekané bylinky na malé kousky – bazalka, máta, petržel.

Část parmazánu přidáme do rizota, druhou část si necháme na posypání rizota.

Dobrou chuť!

Zuzka, Andy a Katka

 

Těšte se na další články, které pro vás chystáme se Zdravým stravováním.


Related Posts

3 nejlepší zelené smoothie, která jste ještě neochutnali

3 nejlepší zelené smoothie, která jste ještě neochutnali

Víte, že 13.květen je světovým dnem koktejlů? A víte, že se Zuzkou si koktejly rády dopřáváme? A víte, že známe pár ovocných i zeleninových, které nejsou zdaleka tak profláknuté jako ty, kterých je plný internet? Dost otázek, jdeme na praktické informace: Koktejly pro nás nejsou […]

Jak na zdravé přibírání aneb co když chce sportovec nabrat

Jak na zdravé přibírání aneb co když chce sportovec nabrat

Ačkoliv by se dalo říct, že chce dnes každý jen hubnout, existuje spousta lidí s opačným problémem – ať dělají co dělají, nemohou přibrat. V minulém článku jsem se psaly o hubnutí. Pojďme si říct, jak na ZDRAVÉ přibírání hmotnosti. Spousta lidí ve všem stále […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *