Se Zuzkou Hejnovou o dobrém jídle nejen pro sportovce

Čím překvapit svou drahou polovičku na Valentýna? Přichystejte naše 3 chodové menu!

Čím překvapit svou drahou polovičku na Valentýna? Přichystejte naše 3 chodové menu!

Je valentýnské ráno a vy stále nemáte vymyšlené překvapení pro svou drahou polovičku? S tím vám snadno pomůžeme! Vyzkoušejte naše 3 chodové lahodné menu, které jsme připravili spolu s Katkou ze Zdravého stravování!

Valentýnské menu

Předkrm: Lososový tataráček s domácí špaldovou bagetou

Hlavní chod: Hovězí líčka na víně s gratinovanými bramborami

Dezert: Čokoládovo – avokádová pěna s malinami

Jdeme na to?

Lososový tataráček s domácí špaldovou bagetou

Suroviny na tataráček:

  • Filet z lososa bez kůže 250 g
  • Kopr 1 lžíce
  • Kapary 1 lžíce
  • Šalotka 1 lžíce
  • Olivový olej 0,5 lžíce
  • Citronová šťáva 0,5 lžíce
  • Dijonská hořčice 0,5 lžíce
  • Mořská sůl
  • Pepř barevný mletý

Suroviny na bagetku:

  • Špaldová mouka 3 hrnky
  • Sůl
  • 1 lžíce sušeného droždí
  • 1 a půl hrnku vlažné vody
  • Slunečnicová semínka loupaná

Postup na tataráček:

Lososa si nakrájíme na kousky, šalotku nadrobno. Přidáme nasekaný kopr, kapary, olivový olej, citronovou šťávu, dijonskou hořčici a dle chuti osolíme, opepříme. Společně zamícháme a dáme vychladnout. Servírujeme na talíř a na ozdobu dáme nahoru kopr.

Postup na bagetu:

Do mísy si dáme mouku, sůl a droždí – vše smícháme dohromady a přidáme slunečnicová semínka. Přidáme vodu a vytvoříme lepkavou kaši. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout.

Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, vytvoříme si dvě bagety. Troubu si předehřejeme na 220 °, dáme na plechy a pečeme cca 25 minut.

Podáváme s láskou!

Hovězí líčka na víně s gratinovanými bramborami

Suroviny na líčka:

  • Hovězí líčka 2 ks
  • Mořská sůl
  • Pepř
  • Olivový olej 2 lžice
  • Celer, mrkev, petržel nakrájené na kostičky
  • Cibule najemno
  • Česnek lisovaný 1 stroužek
  • Bobkový list, nové koření, tymián, rozmarýn
  • Rajský protlak 1 lžíce
  • 0,5 l červeného vína
  • 350 ml hovězího vývaru
  • Krupicový cukr 1 čajová lžička
  • Olej řepkový 1 lžíce

Suroviny na gratinované brambory:

  • Brambory 300 g
  • Máslo 10 g
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 60 ml mléka polotučného
  • Cibule 1 ks nakrájené na plátky
  • Sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup na líčka:

Hovězí líčka očistěte, osolte a opepřte. Na oleji zprudka opečeme líčka ze všech stran, poté je vyjmeme a dáme stranou. Do hrnce nasypeme kořenovou zeleninu a osmahneme jí, přidáme cibuli, česnek. Přidáme koření, tymián, rozmarýn a rajský protlak. Zalijeme vínem a vaříme.

Po uvaření přidáme do hrnce líčka, která zalijeme vývarem, přiklopíme a dáme dusit do trouby předehřáté na 140 °asi 2 hodiny. Líčka vyndáme a omáčku přecedíme. Dle libosti dosolíme, dopepříme, případně lehce osladíme.

Postup na gratinované brambory:

Brambory oloupeme, nakrájíme na tenké plátky. Zapékací nádobu vymažeme máslem. Smetanu, mléko a muškátový oříšek přivedeme k varu a ihned stáhneme z plamene.

Plátky brambor, cibuli, česnek, sůl a pepř navrstvíme do vymazané zapékací nádoby. Poslední vrstva by měly být brambory, které zalijeme horkou smetanovou směsi a dáme péct cca na 45 minut.

Podáváme s ještě větší láskou!

Čokoládovo – avokádová pěna s malinami

Suroviny:

  • Avokádo 2 ks
  • Holandské kakao 4 lžíce
  • Med domácí 3 lžíce
  • Banán 1 ks
  • Maliny čerstvé
  • Maliny mražené
  • Lískové oříšky drcené
  • Lístek máty 4 ks

Postup:

Avokádo si vydloubneme z dužiny, vyjmeme pecku. Dáme do mixéru spolu s kakaem, medem, banánem a umixujeme v hladkou pěnu.

Mražené maliny si v rendlíku rozehřejeme. Plníme je do skleniček v tomto pořadí: maliny rozmražené, na to dáme avokádovou pěnu, posypeme oříšky a dáme 3 čerstvé maliny spolu s lístkem máty na ozdobu.

 

A je to! A zbytek večera? To už necháme na vás! 😉

Zuzka a Andy

 

Těšte se na další recepty, které pro vás chystáme se Zdravým stravováním.


Related Posts

3 nejlepší zelené smoothie, která jste ještě neochutnali

3 nejlepší zelené smoothie, která jste ještě neochutnali

Víte, že 13.květen je světovým dnem koktejlů? A víte, že se Zuzkou si koktejly rády dopřáváme? A víte, že známe pár ovocných i zeleninových, které nejsou zdaleka tak profláknuté jako ty, kterých je plný internet? Dost otázek, jdeme na praktické informace: Koktejly pro nás nejsou […]

Jak na zdravé přibírání aneb co když chce sportovec nabrat

Jak na zdravé přibírání aneb co když chce sportovec nabrat

Ačkoliv by se dalo říct, že chce dnes každý jen hubnout, existuje spousta lidí s opačným problémem – ať dělají co dělají, nemohou přibrat. V minulém článku jsem se psaly o hubnutí. Pojďme si říct, jak na ZDRAVÉ přibírání hmotnosti. Spousta lidí ve všem stále […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *