Se Zuzkou Hejnovou o dobrém jídle nejen pro sportovce

Report z Islandu: Co všechno můžete ochutnat v zemi ohně a ledu?

Report z Islandu: Co všechno můžete ochutnat v zemi ohně a ledu?

Nedávno jsme vám představili zajímavá jídla, která Zuzka ochutnávala v Jihoafrické republice. Dnes se ale přesuneme na druhou stranu polokoule a poodkryjeme vám zajímavosti kuchyně Islandu, kde se Andy zrovna nachází.

Co se jí na Islandu?

Na Islandu přes zimu není skoro žádné světlo. Slunce na přelomu roku vychází až kolem poledne a loučí se už po třetí hodině odpolední. Islanďané proto potřebují čerpat vitamin D jinak než ze slunečních paprsků.

Ryby jako zdroj vitaminu D

Logicky je na Islandu velká spotřeba ryb. Ryby jsou na Islandu levnější variantou než normální maso. Najdete tu všechny možné druhy, které nabízí nespočet rybích restaurací nebo obchodů.

Je libo shnilého žraloka?

Neuvěříte tomu, ale je to pravda. Hárakl – typický islandský pokrm ze žraločího masa, který se zapíjí kmínovou pálenkou. Islanďané takového grónského žraloka zakopají na několik týdnů či měsíců pod zem, kde maso pořádně stlačíte. Po vytažení se nakrájí, vysuší a vesele podává po celém Islandu.

A jak to chutná? To si budete muset zjistit sami, až se sem někdy vypravíte. Ale už jenom vůně Andy naznačila, že jíst to rozhodně nebude dobrý nápad.

Jen se podívejte sami, jak chutná:

Skyr, základ dne

Co si však Andy velmi oblíbila, je islandský jogurt Skyr. Je to něco mezi jogurtem a tvarohem (spíše k tvarohu) a je plný bílkovin s malým obsahem tuku.

Ze 100 g Skyru získáte až 12 g bílkovin, což je dvojnásobek obyčejného jogurtu. Navíc se Skyr pyšní vysokým obsahem vápníku, který je nezbytný pro zdravé kosti.

Jehněčí a skopové vládne

Podávají se často uzené a nakrájené na plátky s melounem. Tento pokrm uvidíte hlavně na Vánoce.

Rúgbrauð

Výborné a zdravé pečivo. Je to něco na styl fitness chlebíku, tento je žitný. Vždy má klasický fitness čtvercový tvar.

Ovčí hlava

Další z pokrmů, na které Andy ještě nenašla odvahu. Ovčí hlava se jí celá včetně očí, ale bez mozku. Srst se odstraní ožehnutím a hlava uvaří. Inu, dobrou chuť.

Na Islandu jsou poměrně vysoké ceny. V restauraci se třeba opravdu plácnete přes kapsu. Není ale nic zdravějšího, než si jídla připravovat doma podle svých zdravých zásad.

Co vy, už jste něco ochutnali? Napište nám komentář pod příspěvek na Facebook:

Andy

 

Těšte se na další články, které pro vás chystáme se Zdravým stravováním.


Related Posts

3 nejlepší zelené smoothie, která jste ještě neochutnali

3 nejlepší zelené smoothie, která jste ještě neochutnali

Víte, že 13.květen je světovým dnem koktejlů? A víte, že se Zuzkou si koktejly rády dopřáváme? A víte, že známe pár ovocných i zeleninových, které nejsou zdaleka tak profláknuté jako ty, kterých je plný internet? Dost otázek, jdeme na praktické informace: Koktejly pro nás nejsou […]

Jak na zdravé přibírání aneb co když chce sportovec nabrat

Jak na zdravé přibírání aneb co když chce sportovec nabrat

Ačkoliv by se dalo říct, že chce dnes každý jen hubnout, existuje spousta lidí s opačným problémem – ať dělají co dělají, nemohou přibrat. V minulém článku jsem se psaly o hubnutí. Pojďme si říct, jak na ZDRAVÉ přibírání hmotnosti. Spousta lidí ve všem stále […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *